Η φυσική ασφάλεια της επιχείρησης γίνεται ψηφιακή υπόθεση

Σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού κινείται η παγκόσμια βιομηχανία των συστημάτων ασφάλειας και επιτήρησης. Επιχειρήσεις και πολίτες μετακινούνται από τα αναλογικά συστήματα ασφάλειας σε αυτά που αξιοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για να παρέχουν υψηλής ποιότητας προστασία. Την ίδια στιγμή, νέες τεχνολογίες, όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης και του αποκαλούμενου machine learning, ενσωματώνονται στα ψηφιακά συστήματα ασφάλειας, αλλάζοντας την έννοια της προστασίας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.

Η στροφή προς τα ψηφιακά συστήματα ασφάλειας και επιτήρησης συνδέεται με μια σειρά από οφέλη που εγγυάται η χρήση τους, από το κόστος μέχρι και την ευκολία του τελικού χρήστη. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μία μόλις δεκαετία, την περίοδο 2006-2016, οι κάμερες ασφαλείας που πωλήθηκαν παγκοσμίως δεκαπλασιάστηκαν και από μόλις 10 εκατ. το 2006 έφτασαν τα 100 εκατ. το 2016. Η δε εκτίμηση για το 2018 είναι ότι στην παγκόσμια αγορά διατέθηκαν 130 εκατ. επαγγελματικές κάμερες βιντεοεπιτήρησης, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων και το 2019.

Η αύξηση της ζήτησης για εξοπλισμό βιντεοεπιτήρησης υπογραμμίζει με ξεκάθαρο τρόπο ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις -αλλά και πολίτες- αντιλαμβάνονται πως η φυσική ασφάλεια εξελίσσεται σε ψηφιακή υπόθεση. Η στροφή των επιχειρήσεων σε ψηφιακές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών τους για φυσική ασφάλεια αποτυπώνεται και στα μεγέθη της παγκόσμιας αγοράς συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, η οποία το 2017 παρήγαγε έσοδα της τάξης των 32 δισ. δολαρίων, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος το 2018 ήταν 36,5 δισ. δολ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αγορά αυτή θα συνεχίσει να διευρύνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 16% έως το 2023, φθάνοντας σε απόλυτα μεγέθη τα 77 δισ. δολ.

Πόσο απλή υπόθεση είναι, ωστόσο, η θωράκιση της ασφάλειας μιας επιχείρησης με ψηφιακά μέσα; Οι ειδικοί απαντούν εξαιρετικά απλή. Μάλιστα, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, το ψηφιακό δίχτυ ασφαλείας μιας εταιρείας δεν είναι υψηλού κόστους.

Για κάθε επιχείρηση -όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι- υπάρχουν λύσεις που επιτρέπουν στον καθένα να γνωρίζει τι γίνεται ανά πάσα στιγμή στο επαγγελματικό του χώρο, απλά μέσα από το smartphone του. Πρακτικά, το μόνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσει κάποιος μία -ή περισσότερες- κάμερες παρακολούθησης με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Το επόμενο βήμα είναι ακριβώς η σύνδεση της κάμερας στο Διαδίκτυο, κάτι που γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα.

Από εκεί και πέρα, ο χρήστης αποκτά τη δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης, ώστε να βλέπει ανά πάσα στιγμή τι γίνεται στους χώρους της επιχείρησής του, είτε μέσα από το smartphone, με τη χρήση ειδικού app, είτε από τον υπολογιστή του σπιτιού ή το laptop. Το δε κόστος χαρακτηρίζεται προσιτό, δεδομένου ότι αφορά μόνο την αγορά της κάμερας, καθώς δεν απαιτείται η απόκτηση συνδρομής σε κάποια υπηρεσία.