Η ψηφιακή ασφάλεια μιας εταιρείας αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της

Μπορεί η θωράκιση μιας εταιρείας έναντι των ψηφιακών απειλών να την κάνει πιο ανταγωνιστική, πιο αποτελεσματική ή ακόμη και πιο κερδοφόρα; Η απάντηση είναι «ναι, μπορεί».

Σε μια χρονική συγκυρία όπου τα δεδομένα μιας εταιρείας, είτε αυτά που παράγει η ίδια, είτε των πελατών της, αποτελούν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, η ψηφιακή ασφάλεια εξελίσσεται σε «ιερό δισκοπότηρο» για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι εταιρείες που βάζουν την ψηφιακή ασφάλεια στο επίκεντρο της στρατηγικής τους είναι πιο ανταγωνιστικές, πιο αποτελεσματικές και πιο κερδοφόρες.

Πάντως, σήμερα μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν έχει καταφέρει να βρεθεί στην πρωτοπορία, όσον αφορά την ψηφιακή ασφάλεια. Για παράδειγμα, μόνο ένα στα τέσσερα στελέχη (25%), παγκοσμίως, αξιολογείται ως «πρωτοπόρο» στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η πρωτοπορία μιας εταιρείας σε αυτά τα θέματα έγκειται στο ότι ενσωματώνει στη στρατηγική της την ανάληψη προληπτικών και άμεσων δράσεων, αντί να επικεντρώνεται στο να εξαλείψει τις επιπτώσεις μιας κυβερνοεπίθεσης όταν αυτή προκύψει.

Το κεφάλαιο “ψηφιακή ασφάλεια” είναι τεράστιο για τις επιχειρήσεις, καθώς καθημερινά νέες προκλήσεις τεστάρουν τα όρια των εταιρικών συστημάτων κυβερνοασφάλειας: αφενός, αυξάνεται η συχνότητα των ψηφιακών επιθέσεων και, αφετέρου, διευρύνεται ο αντίκτυπος και το κόστος τους. Σύμφωνα με τους Υπεύθυνους Ασφάλειας Πληροφοριών στην Ευρώπη (CISOs), οι ψηφιακές επιθέσεις μπορούν να έχουν πολύ δραστικές επιπτώσεις, με πιο σημαντικές αυτές στη φήμη της εταιρείας (28%) και τις οικονομικές συνέπειες (25%).

Επιχειρώντας να προστατευθούν, οι εταιρείες αυξάνουν τους προϋπολογισμούς τους για την ψηφιακή ασφάλεια. Περίπου οι μισοί (49%) CISOs αναμένουν ότι οι προϋπολογισμοί τους θα αυξηθούν στο μέλλον και το 49% ότι θα παραμείνουν οι ίδιοι. Με τους ψηφιακούς κινδύνους να αυξάνονται καθημερινά και το ψηφιακό έγκλημα να βελτιώνει συνεχώς τα μέσα που χρησιμοποιεί για τη δράση του, οι επιχειρήσεις δεν έχουν το περιθώριο να παραμείνουν αδρανείς.

Μια μεγάλη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι εταιρείες στη μάχη για τη θωράκιση της ασφάλειας είναι η έλλειψη προσωπικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Οι γνώσεις πάνω στην κυβερνοασφάλεια αποτελούν μία από τις τρεις πιο δυσεύρετες δεξιότητες σε όλη την Ευρώπη. Για την ακρίβεια, οι πιο ανησυχητικές ελλείψεις σε ταλέντα στην Ευρώπη αφορούν ψηφιακές δεξιότητες που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, που αναγνωρίζονται ως οι πιο δυσεύρετες δεξιότητες.