Οι λύσεις backup εξοικονομούν χρήματα και σώζουν την εταιρική φήμη

«Tα κρούσματα των παραβιάσεων και της απώλειας δεδομένων θα είναι τόσο ηχηρά στο μέλλον που θα γίνονται πρωτοσέλιδα». Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι περισσότερες έρευνες, προειδοποιώντας ότι το κόστος της απώλειας δεδομένων, ειδικά των εταιρικών, αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά στο μέλλον.

Οι παραβιάσεις ψηφιακής ασφάλειας βαίνουν κλιμακούμενες και αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 70% τα επόμενα πέντε χρόνια, εξελισσόμενες σε ανοιχτή πληγή για τις επιχειρήσεις, παγκοσμίως, καθώς αφενός μεταφράζονται σε απώλεια χρημάτων και αφετέρου κοστίζουν σε επίπεδο εταιρικής φήμης.

Έκθεση της Juniper Research εκτιμά ότι το κόστος των παραβιάσεων δεδομένων για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί από τα $3 τρισ. σήμερα σε πάνω από $5 τρισ. το 2024, καταγράφοντας μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 11%. Το συνολικό κόστος για τον επιχειρηματικό τομέα περιλαμβάνει και την επιβολή προστίμων για παραβιάσεις των δεδομένων. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αύξηση του επιχειρηματικού κόστους της απώλειας δεδομένων είναι ευθέως ανάλογη της ολοένα και μεγαλύτερης εξάρτησης των επιχειρήσεων από την ψηφιακή τεχνολογία.

Στη σημερινή εποχή λοιπόν που τα ψηφιακά δεδομένα, τα οποία τηρεί μια εταιρεία στους υπολογιστές της, είναι ένα από τα βασικότερα περιουσιακά της στοιχεία, η διατήρηση ενημερωμένων αντίγραφων των αρχείων της, το λεγόμενο backup, είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά σημαντική. Τα καλά νέα είναι ότι η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει τη ζωή των επιχειρήσεων, καθώς δεν είναι πλέον απαραίτητο για μια εταιρεία να διατηρεί το backup σε φυσικά μέσα αποθήκευσης, όπως είναι οι κλασικοί σκληροί δίσκοι ή οι δίσκοι τεχνολογίας SSD. Αυτοί οι δίσκοι αποτελούν μεν λύση για απλούς χρήστες, αλλά για μια μικρομεσαία επιχείρηση η ενδεδειγμένη επιλογή είναι το backup μέσω των υπηρεσιών cloud.

Το backup στο cloud σημαίνει στην πράξη ότι τα δεδομένα μιας επιχείρησης αποθηκεύονται αυτόματα στο Διαδίκτυο και μάλιστα όχι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά ως μια αυτόματη και αδιάλειπτη διαδικασία. Συνεπώς, ό,τι και αν συμβεί στον υπολογιστή ή τον server που χρησιμοποιεί η επιχείρηση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού τα δεδομένα θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιώντας έναν άλλο υπολογιστή ή server. Κάτι που σημαίνει ότι η λειτουργία της επιχείρησης θα συνεχίσει απρόσκοπτα, οπουδήποτε και αν βρίσκονται οι εργαζόμενοί της.

Το βασικό ζητούμενο, στην περίπτωση που μια εταιρεία επιλέξει το cloud για να διατηρεί εκεί το backup της, είναι η ύπαρξη μιας αξιόπιστης τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης, με όσο το δυνατόν υψηλότερη ταχύτητα. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερη σημασία έχει το γρήγορο «ανέβασμα» αρχείων και όχι μόνο το «κατέβασμα», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί τίποτα από τα πολύτιμα δεδομένα, τα οποία, επειδή κοστίζουν σε χρήμα και εταιρική φήμη, πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού.