Πώς να παραμείνετε ψηφιακά ασφαλείς στην κατά εξ αποστάσεως εργασία

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι μια περίοδος στην παγκόσμια ιστορία που η ανθρωπότητα θα ήθελε μάλλον να ξεχάσει. Ωστόσο, κάποιες από τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην καθημερινότητα όχι μόνο ήρθαν για να μείνουν, αλλά φαίνεται πως έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές.

Το 90% των εργαζομένων απαντά ότι θα επιθυμούσε η εξ αποστάσεως εργασία να παραμείνει με κάποια μορφή ως εργασιακή συνθήκη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις. Το 44% θεωρεί ότι δύο ημέρες την εβδομάδα θα ήταν ιδανική αναλογία, ενώ ποσοστό γύρω στο 40% δηλώνει ευχαριστημένο με μια ημέρα ή το 20% του συνολικού χρόνου απασχόλησης. Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που επιθυμούν κάποιας μορφής εργασία από το σπίτι. Περίπου τα τρία τέταρτα (74%) των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, θα ήθελαν τμήμα του προσωπικού να συνεχίσει να παρέχει εξ αποστάσεως τις υπηρεσίες του και μετά την άρση των μέτρων «κοινωνικής απόστασης», που έχουν επιβληθεί λόγω του COVID-19.

Η απομακρυσμένη εργασία προσφέρει πλεονεκτήματα, όπως η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, λόγω της μείωσης των μετακινήσεων. Σαφέστατα έχει και μειονεκτήματα, όπως η ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής, η έλλειψη καθημερινής επαφής, η αδυναμία συγκέντρωσης.

Η μεγαλύτερη, ωστόσο, πρόκληση της εργασίας εξ αποστάσεως είναι να παραμείνουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις θωρακισμένοι έναντι των ψηφιακών κινδύνων. Η προστασία των δεδομένων από επίδοξους εισβολείς, που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία της πανδημίας, είναι ένα στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν και οι δύο πλευρές: αφενός, μπορεί να κοστίσει σε οικονομικό επίπεδο και, αφετέρου, να δημιουργήσει ρωγμές στη φήμη μιας εταιρείας ή ενός ελεύθερου επαγγελματία.

Η διαδικασία αυτόματης δημιουργίας αντιγράφων (backup) έναντι του χειροκίνητου backup είναι ένα πρώτο ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η εκπαίδευση στον εντοπισμό spam emails, ύποπτων links ή των προσπαθειών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing) είναι επίσης ένα σοβαρό ζήτημα. «Να είστε προσεκτικοί με ανεπιθύμητα email, SMS και τηλεφωνήματα, ειδικά εάν αυτά χρησιμοποιούν την κρίση για να σας πιέσουν να παρακάμψετε τις συνήθεις διαδικασίες ασφαλείας. Οι επιτιθέμενοι γνωρίζουν ότι συχνά είναι πιο εύκολο να ξεγελάσουν τους ανθρώπους από το να τους εκθέσουν σε ένα πολύπλοκο σύστημα», συνιστούν οι ειδικοί.

Ένα από τα πρώτα μέτρα προστασίας είναι η ασφάλεια του οικιακού δικτύου: «Αλλάξτε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης για το Wi-Fi δίκτυό σας με έναν πιο ισχυρό. Περιορίστε τον αριθμό των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο και επιτρέψτε την πρόσβαση μόνο σε αυτούς που εμπιστεύεστε».

Η ενημέρωση του λογισμικού και όλων των εφαρμογών είναι επίσης κομβική: «Προστατέψτε τον δίκτυό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αλλάξει τον κωδικό του, ότι έχετε ενημερώσει όλα τα συστήματα και τις εφαρμογές σας και  εγκαταστήστε ένα λογισμικό προστασίας από ιούς».

Οι δυνατοί κωδικοί δημιουργούν επίσης μια πρόσθετη ασπίδα προστασίας: «Δυναμώστε τους κωδικούς πρόσβασής σας. Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μεγάλους και περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι περιλαμβάνουν αριθμούς, γράμματα και ειδικούς χαρακτήρες».