Τα αρχιτεκτονικά γραφεία στη digital εποχή (Η ψηφιακή τεχνολογία και το μέλλον των κατασκευών)

Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2018, στη γαλλική πόλη Ναντ, εκτυπώθηκε το πρώτο σπίτι στον κόσμο που κατασκευάσθηκε εξ ολοκλήρου επιτόπου όχι από οικοδόμους, αλλά από ένα ρομποτικό τρισδιάστατο εκτυπωτή. Η τρισδιάστατη εκτύπωση διήρκεσε μόνο 18 μέρες και το κόστος ανήλθε σε περίπου 4.000 δολάρια, αποδεικνύοντας ότι οι νέες τεχνολογίες κατασκευής μπορεί να αποτελούν την απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για φθηνές κατοικίες. Πρόκειται για ένα μόνο παράδειγμα για το πως η ψηφιακή τεχνολογία γίνεται το νέο μέσο έκφρασης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μεταβάλλοντας τόσο τη διαδικασία σχεδιασμού, όσο και το ίδιο το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Το μέλλον των κατασκευών είναι σε ένα μεγάλο βαθμό ψηφιακό, με τα οφέλη από την ψηφιοποίηση να είναι σημαντικά για το σύνολο της αλυσίδας παραγωγής στον κλάδο.

Οι 3D εκτυπώσεις, η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) και ο αυτοματισμός θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν μέχρι και 1,7 τρισ. δολάρια παγκοσμίως τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του World Economic Forum. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η μοντελοποίηση πληροφοριών κτηρίων ή η 3D εκτύπωση επηρεάζουν άμεσα την κατασκευαστική αλυσίδα, σχολιάζοντας ότι στο design των σπιτιών με 3D printing το μόνο όριο είναι οι νόμοι της φυσικής. Και μπορεί η τρισδιάστατη εκτύπωση να φαντάζει ακόμη φουτουριστική εικόνα του μέλλοντος, ωστόσο, ήδη για όσους ασχολούνται με την αρχιτεκτονική ή τον χώρο των κατασκευών οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν βασικό κομμάτι της επαγγελματικής τους καθημερινότητας. Για έναν αρχιτέκτονα ο υπολογιστής είναι πλέον βασικό επαγγελματικό εργαλείο, η σημασία του οποίου ξεπερνά εκείνη που είχαν στο παρελθόν τα μολύβια και οι χάρακες.

Η σωστή πληροφοριακή υποδομή αποτελεί κρίσιμο στοιχείο, καθώς, για παράδειγμα, οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να διαθέτουν κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξειδικευμένων εφαρμογών και προγραμμάτων που χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί. Όσον αφορά στις εφαρμογές, πολλές φορές η επιλογή θα πρέπει να γίνεται με βάση το ποια είναι εκείνη που εξυπηρετεί καλύτερα τον εκάστοτε επαγγελματία. Και φυσικά δεν νοείται σήμερα σοβαρό αρχιτεκτονικό γραφείο χωρίς γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση, καθώς τα αρχεία που καλούνται να ανταλλάξουν οι επαγγελματίες του χώρου είναι ιδιαίτερα μεγάλου όγκου και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται και τις υψηλότερες δυνατές ταχύτητες.