Τα «μυστικά» των επιδοτήσεων

Για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα αποτελεί η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων τους. Γιατί, πολύ απλά, δεν είναι μόνο να έχεις καταλήξει στη σωστή επιχειρηματική ιδέα και να έχεις και τη διάθεση να την υλοποιήσεις, θα πρέπει να διαθέτεις και τα κεφάλαια εκείνα που θα σου επιτρέψουν να κάνεις πραγματικότητα τις σκέψεις σου, να δοκιμάσεις τις ιδέες σου και να δεις αν μπορείς τελικά να διαφοροποιηθείς σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Στο παρελθόν, μια λύση, ίσως και η μοναδική, ήταν ο τραπεζικός δανεισμός, όμως, τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Πλέον, η χρηματοδότηση επιχειρηματικών προσπαθειών δεν περνάει αποκλειστικά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ο τραπεζικός κλάδος δεν αποτελεί τη μόνη επιλογή για εξεύρεση κεφαλαίων.

Μια άλλη λύση, η οποία, μάλιστα, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να προσφέρει μεγάλη χείρα βοηθείας, είναι η χρηματοδότηση από κάποιες από τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του προγράμματος είναι αρκετή για να δει κανείς ότι υπάρχουν πολυάριθμες δράσεις με σημαντικά κεφάλαια που απευθύνονται σε μια ιδιαίτερα διευρυμένη γκάμα επιχειρήσεων, με τις μικρομεσαίες να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Πρώτα, όμως, αυτό που πρέπει να κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση επιθυμεί να διαμορφώσει σωστά το επιχειρηματικό σχέδιό της, είναι να εστιάσει στις ανάγκες της και στη συνέχεια να αναζητήσει τις δράσεις εκείνες που θα της επιτρέψουν να βρει τα κεφάλαια για να τις χρηματοδοτήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δράσεις που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους, οπότε αυτό είναι κάτι που θέλει προσοχή.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά τα κριτήρια, καθώς θα πρέπει να τα καλύπτουν για να μπορούν προχωρήσουν στην κατάθεση της σχετικής αίτησης. Προκειμένου να αποφευχθούν λάθη ή/και παραλείψεις, που ενδεχομένως να έχουν ως αποτέλεσμα την αρνητική απάντηση ακόμη και αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις της σχετικής δράσης, υπάρχει δυνατότητα χρήσης  κάποιου εξειδικευμένου συμβούλου.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι πως οι επιδοτήσεις αυτού του τύπου μπορούν να βοηθήσουν επίδοξους επιχειρηματίες να τολμήσουν να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα, όπως επίσης και υφιστάμενες επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα και να επιταχύνουν τον ρυθμό ανάπτυξής τους. Γιατί ιδέες και όρεξη υπάρχουν, αλλά πολλές φορές το πρόβλημα είναι η έλλειψη των απαραίτητων κεφαλαίων, προκειμένου να γίνει η επόμενη κίνηση.