Τα ψηφιακά εργαλεία γίνονται το νέο… γραφείο για τους επαγγελματίες της υγείας

Το 90% των γιατρών παγκοσμίως χρησιμοποίησε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί  ψηφιακά εργαλεία για να παρακολουθεί ασθενείς στη διάρκεια των lockdowns. Μάλιστα, σχεδόν ένας στους δύο έκανε χρήση αυτών των εργαλείων για πρώτη φορά. Και τώρα το επαναλαμβάνει.

Είτε εργάζονται στον δικό τους χώρο, είτε κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις στους πελάτες τους, οι επαγγελματίες της υγείας σε πάρα πολλές ειδικότητες, όπως διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, έχουν προσαρμοστεί πλέον στα νέα δεδομένα της πανδημίας, χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας. Στη χώρα μας μια μεγάλη μερίδα αυτών των επαγγελματιών αξιοποιεί σήμερα τις ψηφιακές τεχνολογίες, προκειμένου να ανταποκριθεί εκ νέου στις απαιτήσεις. Για παράδειγμα, αρκετοί διατροφολόγοι ή ψυχολόγοι κάνουν χρήση εργαλείων τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να προσφέρουν τη δυνατότητα για συνεδρίες εξ αποστάσεως μέσα από πλατφόρμες, όπως το Messenger, το Skype, το Teams κτλ.

Οι λύσεις αυτές, μάλιστα, όχι μόνο θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, καθώς αποδεικνύονται εξαιρετικά πρακτικές, αλλά θα αξιοποιούνται και μετά την εκτόνωση της πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το ένα πέμπτο των επαγγελματιών του χώρου της υγείας απαντά ότι θα συνεχίσει να κάνει χρήση αυτών των εργαλείων και μετά το πέρας της πανδημίας του COVID-19.

Το πιο δημοφιλές ψηφιακό εργαλείο για την εναλλακτική παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς είναι, σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας Sermo, η τηλεδιάσκεψη. Ειδικότερα δε, η πλατφόρμα Zoom αποτέλεσε -κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας- το πιο σύνηθες μέσο για τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας (34%), με το Skype να ακολουθεί (22%) ως το δεύτερο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ψηφιακό εργαλείο.

Στη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, πολλοί επαγγελματίες της υγείας καταφέρνουν να μείνουν στο πλευρό των πολιτών, με τη βοήθεια των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία. Μελέτη στον κλάδο των ψυχολόγων δείχνει, για παράδειγμα, ότι οι επαγγελματίες συνεχίζουν απρόσκοπτα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, χάρη στην υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων.

Οι ψυχολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχονται ότι οι ψηφιακές συνεδρίες απαιτούν κάποιους πρόσθετους χειρισμούς, σε σχέση με τις δια ζώσης θεραπείες. Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, περιγράφουν την εμπειρία από τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων ως ευεργετική για τους θεραπευόμενους, υπογραμμίζοντας ότι τους προσφέρει θετικά αποτελέσματα.

Ο ευρύτερος τομέας της υγείας είναι -τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως- ένας από αυτούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της χρήσης digital εργαλείων από την έναρξη της κρίσης. Το 74% των επιχειρήσεων του κλάδου αναγνωρίζουν ότι η πανδημία λειτουργεί ως ψηφιακός επιταχυντής της καθημερινής λειτουργίας τους.

Όσον αφορά το γιατί οι επαγγελματίες της υγείας υιοθετούν ψηφιακά εργαλεία εν μέσω πανδημίας, η απάντηση είναι η αναμενόμενη. Περίπου επτά στους δέκα (68%) απαντούν ότι το βασικό κίνητρο είναι να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα περίθαλψης στους ασθενείς τους.

Γενικότερα, οι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας έχουν δει ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να τους βοηθήσουν σημαντικά στην καθημερινότητά τους και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών. Μία από τις χρήσεις της τεχνολογίας είναι η αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών, προκειμένου να οργανώσουν καλύτερα τα ραντεβού και τις επισκέψεις τους.

Ένα άλλο χρηστικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα που έχει ο κάθε επαγγελματίας να δημιουργεί ψηφιακούς φακέλους με τα στοιχεία των πελατών του. Κάτι εξαιρετικά χρήσιμο, προκειμένου να προετοιμαστεί για την επόμενη συνεδρία ή για να είναι σε θέση να διαχειριστεί περισσότερα δεδομένα, ώστε να καταλήξει στη βέλτιστη δυνατή διαχείριση κάθε περιστατικού και κατάστασης.

Οι φάκελοι αυτοί, μάλιστα, μπορούν να είναι αποθηκευμένοι στο cloud, κάτι που σημαίνει ότι είναι προσβάσιμοι από οπουδήποτε και οποιαδήποτε συσκευή. Άρα, δεν χρειάζεται να είναι κανείς υποχρεωτικά στο γραφείο του, προκειμένου να βρει τα στοιχεία που χρειάζεται.

Έτσι, τα ψηφιακά εργαλεία έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται για τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας το νέο ιατρείο, το νέο γραφείο, το νέο φυσικοθεραπευτήριο, τουλάχιστον για όσο διαρκεί η πανδημία…