Τηλε-εκπαίδευση: Λύση έκτακτης ανάγκης ή ένα αξιόπιστο εργαλείο μάθησης;

Μια λύση έκτακτης ανάγκης ή ένα αξιόπιστο εργαλείο, που μπορεί να ενσωματωθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία; Το ερώτημα αυτό, που αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, απασχολεί έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα, και όχι μόνο, αφού ήδη πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν την τηλε-εκπαίδευση για το προσωπικό τους.

Στη διάρκεια του lockdown, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 1,2 δισ. παιδιά σε 186 χώρες έμειναν μακριά από τα σχολεία τους, με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση να τους προσφέρει τη δυνατότητα για επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η παγκόσμια διαδικτυακή αγορά εκπαίδευσης θα διευρύνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας σε αξία τα 350 δισ. δολάρια το 2025.

 

Στην Ελλάδα μπορεί η τηλε-εκπαίδευση να μην έχει μακρά παράδοση, ωστόσο, όπως απέδειξε και η υγειονομική κρίση του νέου κορωνοϊού, μπορεί να έχει μέλλον και μάλιστα λαμπρό. Σήμερα, που το back to school είναι πραγματικότητα και σαν μέτρο προστασίας προκρίνεται η κατά περίπτωση αναστολή λειτουργίας σχολείων όταν διαπιστώνονται κρούσματα, τα διαδικτυακά εργαλεία παραμένουν κάτι παραπάνω από ενεργά στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, το 66% των Ελλήνων απαντά ότι χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Viber, από κοινού με τα εξειδικευμένα εργαλεία τηλε-εκπαίδευσης, για να διευκολύνει την επικοινωνία με τρεις ομάδες ανθρώπων που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία: καθηγητές, μαθητές και γονείς.

 

Οφέλη

Η τηλε-εκπαίδευση αποτελεί πλέον μια επιλογή που αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, προκειμένου να διατηρηθεί η κανονικότητα στη νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνεται. Είτε πρόκειται για μαθητές, είτε για τους εργαζόμενους μίας μικρομεσαίας επιχείρησης, που συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα, είτε ακόμη για ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, η τηλε-εκπαίδευση εξελίσσεται σε ένα μοντέρνο εργαλείο μάθησης.

Η τεχνολογία μπορεί να αναπαραστήσει την παραδοσιακή διδασκαλία στην αίθουσα, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον, το οποίο προάγει την συνεχή εξέλιξη και την υψηλής ποιότητας επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών. Η καλύτερη διαχείριση του χρόνου, χωρίς περιττές μετακινήσεις, και η στενότερη επαφή με την τεχνολογία είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Αποδοτικό εργαλείο

Η τηλε-εκπαίδευση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη είναι η αποκαλούμενη «ασύγχρονη» εκπαίδευση, όπου οι χρήστες μέσω Διαδικτύου αποκτούν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, online σεμινάρια, κύκλους σπουδών ή σειρά μαθημάτων, τα οποία μπορεί να παρακολουθήσουν όποτε έχουν χρόνο. Οι σχετικές πλατφόρμες είναι πολυάριθμες (για παράδειγμα τα EDX, Coursera για πανεπιστημιακές σπουδές, τα online προγράμματα κατάρτισης του ΕΚΠΑ, του ΟΠΑ κ.ά.), ενώ υπάρχουν δωρεάν, όπως και επί πληρωμή μαθήματα, που οδηγούν σε διπλώματα ή και πτυχία.

Η δεύτερη κατηγορία είναι η «σύγχρονη» εκπαίδευση, ήτοι μαθήματα και σεμινάρια, όπως πραγματοποιούνται πλέον από σχολεία, φροντιστήρια, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις κ.ά., που έχουν συγκεκριμένο ωράριο και διενεργούνται ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο.

Το πλεονέκτημα στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, και στις δύο περιπτώσεις, είναι ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί από οπουδήποτε και, συχνά, στον χρόνο που διευκολύνει τον χρήστη. Το μόνο που απαιτείται είναι μια καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο, ένας υπολογιστής (ή ακόμη και tablet ή smartphone) και μια εφαρμογή, όπως το Microsoft Teams ή το Cisco Webex, οι οποίες είναι από τις πλέον εύχρηστες και δημοφιλείς παγκοσμίως.

Με αυτά τα απλά βήματα η παραδοσιακή τάξη μεταφέρεται στο… σαλόνι του σπιτιού ή στο γραφείο, με την εξ αποστάσεως μάθηση να αναδεικνύεται σε ένα πολύτιμο εργαλείο αυτό-εξέλιξης και αυτοβελτίωσης για τους χρήστες.