Τι είναι το ΝΒ-ΙοΤ και γιατί πρέπει να αρχίσει να σας απασχολεί

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, η ιδέα και μόνο ότι όλες οι συσκευές -ακόμη και οι πιο απίθανες- θα είχαν τη δυνατότητα σύνδεσης με το Διαδίκτυο ώστε να μπορούν να ανταλλάζουν δεδομένα, έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πλέον, όμως, μια από τις σημαντικότερες τεχνολογικές τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτή ακριβώς: κάθε είδους συσκευή να είναι συνδεδεμένη με το Internet.

Πρόκειται για το αποκαλούμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, γνωστό και ως ΙοΤ (Internet of Things). Οι εφαρμογές που ανήκουν στο IoT, ιδίως σε τομείς που σχετίζονται με την παρακολούθηση μετρήσεων εξ αποστάσεως, όπως σε ένα αγρόκτημα ή σε μία αποθήκη, δεν είναι λίγες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να εγκαταστήσει τους ειδικούς αισθητήρες και να τους συνδέσει με ένα κεντρικό σύστημα. Όμως, αυτή η σύνδεση θα πρέπει να καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, διαφορετικά οι αισθητήρες θα πρέπει να φορτίζονται διαρκώς, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό.

Η απάντηση είναι τα αποκαλούμενα δίκτυα Narrowband IoT. Πρόκειται για μια ειδική έκδοση των υπαρχόντων δικτύων κινητής, τα οποία, όμως, καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι αισθητήρες -και γενικότερα οι συσκευές που συνδέονται σε αυτά- να μη χρειάζεται να βρίσκονται στην πρίζα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι ένα από τα κρίσιμα ζητούμενα για τους αισθητήρες, κυρίως όταν πρόκειται για εγκαταστημένες συσκευές, όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη ανά πάσα στιγμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα συστήματα «έξυπνης» στάθμευσης, όπου αξιοποιούνται αισθητήρες τοποθετημένοι κάτω από το οδόστρωμα.

Η συγκεκριμένη αγορά θεωρείται ταχέως αναπτυσσόμενη σε παγκόσμιο επίπεδο. Δίκτυα Narrowband IoT υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα και δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούν. Προς το παρόν, οι βασικές εφαρμογές αφορούν τη χρήση αισθητήρων σε αγροτικές καλλιέργειες και σε αποθήκες, καθώς και χρήση του ΝΒ-ΙοΤ και για εφαρμογές «έξυπνης» στάθμευσης.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον περισσότερες νέες χρήσεις. Ιδίως για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι λύσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα για καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και βελτιωμένη παρακολούθηση εξ αποστάσεως. Ως εκ τούτου, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα δούμε αρκετές ακόμη εφαρμογές που θα αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά του NB-Iot.

Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι η ευκολία στην εγκατάσταση της υποδομής, ενώ εξίσου απλή είναι και η χρήση των σχετικών εφαρμογών. Δύο πλεονεκτήματα που θεωρείται ότι θα αποτελέσουν κλειδί για την ταχύτατη ανάπτυξη και αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.